Racons perduts
Àrreu, Besan, Bordius i Sant Romà de Tavèrnoles: Un Viatge a l’Essència de la Desolació
Descobreix “Racons Perduts: Pobles Abandonats”, una exposició única que t’immergeix en la història i el despoblament de quatre pobles del Pallars: Àrreu, Besan, Bordius i Sant Romà de Tavèrnoles. A través de fotografies històriques, plafons descriptius, imatges en moviment i gravacions d’àudio, aquesta exposició et permetrà explorar com era la vida en aquests pobles fins als anys 50 del segle XX, abans que l’abandonament i el pas del temps congelessin el seu record. El testimoni sonor d’un padrí pallarès completa l’experiència, transportant-te a una època on els costums, els fets i els estris tradicionals eren el motor de la vida quotidiana. Un recorregut imprescindible per conèixer l’ànima del Pallars.
Pobles Abandonats: Un Viatge en el Temps a través de Racons Perduts
L’exposició “Racons Perduts: Pobles Abandonats” et convida a endinsar-te en la història oculta de quatre pobles que van quedar deshabitats durant la segona meitat del segle XX: Àrreu, Besan, Bordius i Sant Romà de Tavèrnoles. A través d’aquesta mostra, es fa un recorregut per la descripció detallada d’aquests pobles, accessibles per l’antic camí de ferradura tradicional que connectava les valls del Pallars. Aquest camí històric ha estat testimoni de les vides dels habitants, i amb l’exposició, es reconstrueix un passat que encara habita en els racons de la terra.
Els pobles abandonats van començar a despoblar-se a mitjans del segle XX, amb l’excepció de Besan, que tot i que pràcticament ja no és habitable, ha mantingut un petit nucli censat. L’exposició aborda els factors que van conduir a aquest abandonament, com les migracions massives a les ciutats i les dificultats de viure en aquestes zones de muntanya aïllades. La postguerra, amb els seus efectes devastadors, va ser clau en el procés de despoblament, deixant enrere una sèrie de pobles que van quedar congelats en el temps.
Amb el testimoniatge de viatgers de principis del segle XX i escriptors de la dècada dels 60, l’exposició descriu com era la vida en aquests pobles a través de les causes socials, econòmiques i polítiques de l’abandonament. Els detalls arquitectònics tradicionals també ocupen un lloc destacat, mostrant la bellesa de les cases de pedra i els detalls de l’arquitectura rural que han resistit el pas del temps. L’exposició inclou filmacions de l’arquitectura en moviment, impressions sonores dels costums tradicionals i la vida quotidiana, amb la veu d’un padrí pallarès que rememora els anys de joventut als anys 50, aportant una perspectiva personal i emocional a la mostra.
Amb la recopilació d’imatges antigues, fotografies actuals i testimonis orals, l’exposició t’ofereix una visió detallada de la transformació d’aquests pobles, no només en termes de despoblament, sinó també en la seva capacitat de mantenir viva la memòria col·lectiva. Un viatge immersiu que permet redescobrir un passat que mai no s’ha de perdre, i conèixer la riqueça històrica i cultural d’un territori que, tot i el seu abandonament, segueix sent una part essencial del nostre patrimoni.
